De onderwerpen van mijn Oranje-Nassau lezingen in 2018:

– De graven van Oranje-Nassau aan het Bourgondische Hof
– Willem van Oranje, van Duitse graaf tot Renaissance prins
– Anna Paulowna, een Russische prinses in Brussel
– Maaltijden aan het Hof van de Bourgondiërs (met kleine proeverij)
– Nederland als Republiek
– Het Hof van de Bourgondiërs en Jeroen Bosch

– Elisabeth van Culemborg aan het Bourgondische Hof

INHOUD van de Oranje-Nassau LEZINGEN

– De graven van Oranje-Nassau aan het Bourgondische Hof

Tijdvak 1200-1600 Hoe kwamen de Duitse graven van Nassau tot zoveel macht aan het Hof van de Bourgondiërs? Stammen de hudige Oranjes nog steeds van de Duitse graven af? Waren Keizer Karel V en Willem van Oranje echt als vader en zoon? Hoe zagen de paleizen van de Oranjes in de Zuidelijke Nederlanden er uit?

– Willem van Oranje, van Duitse graaf tot Renaissance Prins

Tijdvak 1533-1567 Hoe werd Willem Prins van Orange? Sprak hij eigenlijk wel Nederlands? Was hij nou protestants of katholiek? Is hij ooit in Orange geweest? Waren de graven van Egmont en Horne zijn vrienden?

– Anna Paulowna, een Russische prinses in Brussel

Tijdvak: 1816-1830 Hoe veroverde kroonprins Willem II het hart van een tsarendochter uit Rusland? Was Anna een Romanov? Waar trouwden ze? Hoe groot was de huwelijksschat? Waarom woonde het echtpaar het liefst in Brussel? Bezocht het echtpaar Sint-Petersburg? Hoe konden de juwelen van Anna gestolen worden?

– Maaltijden aan het Hof van de Bourgondiërs  (met kleine proeverij)

Tijdvak 1500-1570 Wat werd er gegeten en gedronken? Hoe stond het met het dekken van de tafel en de tafelmanieren? Hoe zag de maaltijd van Keizer Karel V er uit? Hoe kwam men aan water? Ontsloeg Willem van Oranje echt 27 koks in één keer?

– Nederland als Republiek

Tijdvak: toekomst. Als we geen koning(-in) meer zouden hebben wat krijgen we dan als staatshoofd? Is dat goedkoper? Wat gebeurt er dan met de paleizen? En de juwelen?  Waarom hebben we in het verleden de Republiek afgeschaft? Wat voor soort Republiek zou Nederland nu worden? Wat zou er vervolgens met de Oranjes gebeuren?

– Het Hof van de Bourgondiërs en Jeroen Bosch

Tijdvak 1490-1590 Kende Jeroen Bosch zijn opdrachtgevers van het Hof in Brussel? Hoeveel moesten zij betalen voor zijn schilderijen? Waarom werden er wandtapijten gemaakt van zijn schilderijen? Waarom liet Willem van Oranje het schilderij de “Tuin der Lusten“ achter toen hij moest vluchten uit Brussel? Hoe kwam het in Spanje terecht?

– Elisabeth van Culemborg aan het Hof van de bourgondiërs

Tijdvak 1480-1540 Hoe kwam Elisabeth van Culemborg aan het Hof van Margaretha van Oostenrijk? Waarom was het Hof in Mechelen gevestigd? Kwam Elisabeth echt uit Culemborg? Met wie was ze getrouwd? Bestaat er informatie over haar rijke bezit?

 Reacties:

– “Nog eens bedankt voor de zéér interessante lezing” (Dirk)

– “Nogmaals hartelijk dank voor jouw lezing. Zéér interessant en goed onderbouwd. We hebben er écht van genoten. Het was zeker en vast de moeite om er speciaal voor te komen luisteren…genieten!” (Eric)

eerdere Oranje-Nassau rondleidingen/Lezingen:

– Europese Commissie: 2 Oranje-Nassau Lezingen in het kader van de “Dutch Library Days”

– Oranje-Nassau Rondleiding voor het “Bosch y Bosco” Project (in het kader van 500 jaar Jeroen Bosch)

– Oranje-Nassau Lezing in de Lezingenreeks van de Laurentiuskerk, Antwerpen

– Bijdrage aan film van “Lumineus”: “De terugkeer van het Paradijs”

trailer:

 

U kunt Sporen van Oranje volgen op Facebook & twitter
Voor meer informatie:
janny@sporenvanoranje.be