Sporen van Oranje in België

Wandelingen en lezingen over de Nassaus en hun tijdgenoten

Oranje-Nassau Route

De Oranje-Nassau Route die ik voor u heb samengesteld telt 4 haltes in België.

De eerste halte van de Oranje-Nassau Route is de Oranjestad Diest. In Diest kunt u de Oranjewandeling volgen die u naar de belangrijkste herinneringen aan de Nassaus leidt. Het kleine Hofstadtmuseum heeft een prachtige Oranjezaal. Vergeet u ook niet om de schitterende en uitgebreide Begijnhof van Diest te bezoeken (Unesco erfgoed!).

Vervolgens gaat uw Oranje-Nassau Route door naar het slagveld van Waterloo waar Kroonprins Willem II een belangrijke rol heeft gespeeld bij de overwinning op Napoleon. De Piramide van Waterloo werd ter ere van de kroonprins gebouwd, precies op de plek waar hij gewond raakte.

De derde halte van de Oranje-Nassau Route is Corroy-le-Château, het kasteel van Alexis van Nassau. Alexis was een bastaardzoon van Hendrik III van Nassau. Keizer Karel V heeft Alexis te laat “gewettigd” om nog Prins van Oranje te kunnen worden, maar het heeft niet veel gescheeld.

Als vierde halte van de Oranje-Nassau Route kunt u het kasteel van Gaasbeek bezoeken om kennis te maken met tijdgenoten van de Nassaus, de graven van Egmont en Horne.

Ik hoop dat u zult genieten van deze Oranje-nassau Route en wens u veel plezier onderweg!


Oranje-Nassau route halte 1: DIEST

Het kleine plaatsje Diest nam in het verleden een strategische positie in en is in de zomer een tweedaags bezoek tijdens uw Oranje-Nassau Route waard. Ik raad u wel aan om de  openingstijden van kerk en museum vantevoren te controleren!

In de eerste plaats vindt u in Diest de mooi gerestaureerde Sint-Sulpitiuskerk met daarin het graf van Filips Willem van Oranje (1554-1618). Filips Willem was de oudste zoon van Willem van Oranje en werd naar Spanje ontvoerd door Alva.
Direct naast de kerk vindt u het Hofstadtmuseum met zijn kleine maar unieke Oranjezaal. Hier hangt het dubbelportret van René de Chalon en zijn echtgenote Anna van Lotharingen. René de Chalon heette eigenlijk Renatus von Nassau. Hij was de allereerste graaf van Nassau die zichzelf prins van Orange mocht noemen.


Oranje-Nassau Route: Hof van Nassau, Diest
Op de interessante Diestse Oranjewandeling komt u langs een ensemble van gebouwtjes waarin de linkervleugel van de Hof van Nassau uit 1515 verwerkt is. Daarbij hoort ook de achtergelegen achthoekige toren. Links van het huis ligt het Warandepark, de vroegere dierentuin van de Prinsen van Oranje.
Slaat u verder de Begijnhof van Diest niet over (geklasseerd door Unesco).
In hotel “The Lodge” kunt u in stijl logeren. Dit imposante gebouw is het prachtig gerestaureerde 16e eeuwse toevluchtshuis van de Abdij van Tongerlo.

http://www.toerismediest.be/detail-123/diest-oranjestad/

Voor de Oranjewandeling in Diest:

http://www.wandelingen.info/routes/belgie/oranjewandeling-diest.html


Oranje-nassau route halte 2: WATERLOO

In de omgeving van Brussel leidt de Oranje-Nassau Route u naar het kleine stadje Waterloo. Ter plaatse kunt u de bijdrage van de latere koning Willem II (1792-1849) aan de slag van Waterloo bestuderen. Prachtig museum. De piramide van Waterloo werd ter ere van Willem II aangelegd, precies op de plek waar hij gewond raakte.

http://www.waterloo1815.be/index.php?page=home-2


Oranje-nassau route halte 3: CORROY-LE-CHÂTEAU

In Corroy-le-Château vindt u de derde halte van de Oranje-Nassau Route. Hier kunt u het kasteel bezoeken dat Alexis van Nassau bezat vanaf 1540. Zijn laatste afstammelinge, Amalie van Nassau, huwde in 1803 Gillion de Trazegnies. Het kasteel is nog altijd in het bezit van de Trazegnies. Van buiten onveranderd indrukwekkend, van binnen in de loop der tijd erg veranderd.

http://www.corroy-le-chateau.com

(de website van Corroy-le-Château bestaat alleen in het Frans)


Oranje-nassau route halte 4: GAASBEEK

Gaasbeek is de vierde halte op de Oranje-Nassau Route. Het kasteel van Gaasbeek was tot 1568 afwisselend in handen van de graven van Horne en Egmont. Zij bekleedden vanaf 1505 hoge functies aan het hof. Ze waren, evenals de Nassaus, ridders van het Gulden Vlies, een ridderorde ingesteld door Filips de Goede.

Het kasteel van Gaasbeek organiseert vaak spectaculaire tentoonstellingen.

http://www.kasteelvangaasbeek.be/nl

Ik wens u veel plezier op deze Oranje-Nassau Route in België!

© 2021 Sporen van Oranje in België

Thema door Anders Norén